OKTÓBERBEN OLVASTAM + Tattoos & Tea Könyvklub Novemberi Olvasmány!

MELINDAnovember 2, 2020

Októberben négy könyvet olvastam. Kettőt magyar nyelven, kettőt angolul. Ebből egy klasszikus (egyben gótikus horror szatíra), három pedig horror. A három horrorból egy grafikus novella (elég fura ezt így leírni, hogy grafikus novella, dehát mit tegyek. Nem szeretném azt írni, hogy graphic novel, viszont a műfaji sajátosságokat tekintve nem is képregényről van szó…)

Kettő kapott 5 csillagot, egy 4-et, egy pedig 3-at! Ez átlagolva 4,25, ami szerintem elég klassz!:)

Időrendi sorrendben fogok haladni, úgyhogy vágjunk is bele:

Jane Austen: A Klastrom titka (Northanger Abbey) ★★★

Ez az első konyv, amit az őszi listámról kézbe vettem, és igazán kellemes olvasmánynak bizonyult.

A Klatrom titka Jane Austen legelső regénye volt, viszont csak posztumusz publikáltak 1818-ban. Mivel egy több, mint kétszáz éves műről van szó, nyilván a korhoz illő nyelvezetre és tempóra kell számítani, de ha ezekhez hozzászoktunk, egész jó kis élményre számíthatunk.

Catherine Morland elzártan, egy kis faluban nevelkedik egy nagy, tíz gyermekes családban. Szuper naiv fiatal hölgy, nem nagyon érik külső behatások, a világról szerzett információit főleg regényekből meríti. Óriási boldogság számára, mikor kedves családi barátaik, Mr és Mrs Allen felajánlják, hogy magukkal viszik Bathba, egy több hetes nyaralásra (Bath Anglia déli részen található város, gyógyfürdőiről vált híressé – a XVIII. és XIX. században rendkívül népszerűnek számított a brit arisztokrácia körében, kulturális központtá vált).

Ez a könyv egy szatíra, ami görbe tükröt állít a gótikus horrornak. Akár fogalmazhatunk úgy is, hogy az ezernyolcszázas évek Horrora akadvája

Két részre oszlik, az elsőben Catherine kalandjait élhetjük át a Bath-i báli szezonban, mikor is szerelembe esik (itt felhívnám a figyelmet sok, a könyvet olvasott ismerősöm képzeletbeli álompasijára:D), új barátokat szerez, vagy például életében először le kell koptatnia valakit. 

A második részben a Northanger Klastrom-beli utónyaralásnak lehetünk tanúi. Catherine imádata a gótikus horror iránt a klastrom minden egyes szegletében megmutatkozik, nagyjából folyamatosan egy regény hősnőjének képzeli magát, és ebből elég komikus jelenetek kerekednek…

A karakterek egyébként egytől-egyig zseniálisak, ha van olyan, hogy mókás anti hősnő, akkor Isabella Thorpe-ot mindenképpen ebbe a kategóriába tenném. Bátyjáról, a nagyképű hencegő Johnról már ne is beszéljünk… Eleanor és Henry Tilney képviselik a szerethető karaktereket, és Jane Austen el is éri, hogy megszeressük őket (édesapjukat már nem annyira).

Nálam ami most nem talált be, és ezért a 3 csillag (ami esetemben egyáltalán nem számít rossznak, sőt!:), az a tempó volt. Nagyon lassan haladtam vele, részben nyilván azért is mert mostanában több pörgősebb könyvet is olvastam, de nagyon nehéz volt megszoknom. Illetve talán a Bath-ban történő események leírása (szerintem) lehetett volna kicsit rövidebb.

De ezt leszámítva nem nagyon tudok semmit felróni, sőt, valószínűnek tartom, hogy egy kellemes őszi délután megnézem majd a filmfeldolgozást!

Stephen King: Az Intézet ★★★★★

Nagyon-nagyon kíváncsi voltam már erre a könyvre, de mindenképp a Könyvklubom keretein belül szerettem volna elolvasni, hogy utána legyen kikkel megvitatnom! Így tolódott el ez az olvasás egészen októberig, viszont azt kell, hogy mondjam, megérte várni!

Elképesztően szórakoztató, igazi “tűkön ülős” sztoriról van szó, tényleg igaz rá, hogy nem lehet letenni.

Főszereplőnk Luke Ellis, a hihetetlenül okos és intelligens kamasz fiú, akit rejtélyes körülmények között rabolnak el egy éjjel otthonából, hogy aztán másnap már az Intézet falain belül ébredjen. Kegyetlen gondozók őrzik a bent lévő gyerekeket, akiket különböző földalatti laborokban borzalmas kísérleteknek vetnek alá, sőt, nem átallanak azzal szédíteni, hogy ha jól viselkednek, szépen hazamehetnek majd… 

Egész végig izgultam, drukkoltam a kölyköknek, másfél nap alatt végeztem ki a kötetet, annyira lebilincselő volt ez most számomra.

Több gyerek karaktert (nameg Árva Annie-t:) is igazán megszerettem, a rosszfiúk (és lányok) pedig tényleg nagyon gonoszak és kegyetlenek, akiket szívből tudtam utálni.

A történet lezárását illetően egyébként felmerültek bennem kérdések és kételyek, de mivel az élvezeti faktor tényleg baromi magas volt nálam a tempót és az izgalmakat illetően, nem voltam képes még fél csillagot sem levonni.

Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlanám egyébként a könyvet, mert igaz, hogy nem a szó szoros értelmében vett horrorról van szó, hanem inkább paranormális thrilleről, de elég sok rémisztő dolog történik meg kicsi gyerekekkel. Szóval ha valakinél ez kizáró ok, az ne vegye a kezébe ezt a könyvet!

Emily Carroll: Through the Woods ★★★★★

Elérkeztünk a grafikus novellához! Az elmúlt hónapokban (fogalmam sincs, miért) kicsit hanyagoltam ezt a műfajt, Emily Carroll műve pedig azon apropóból is tökéletesnek bizonyult, hogy rámutasson erre a hiányosságra. 

Ha két szóval kéne jellemeznem ezt a kötetet, akkor az a gyönyörű és az ijesztő lenne. 

Öt rövid történetet találunk a könyvben, kivétel nélkül mindegyik borzongató és horrorisztikus volt (plusz kivétel nélkül mindegyik függővéggel zárult, ami miatt talán még ijesztőbbek voltak)

Emily Carroll zseniálisan teremti meg az atmoszférát, nem is csak külön a szöveggel, vagy külön az illusztrációkkal, hanem a szöveg illusztrációkba való beillesztésével is. A minimális színpaletta ellenére elképesztően változatos volt számomra az ábrázolásmód, valamint hihetetlenül dinamikus!

A személyes kedvencem az öt sztori közül az “A Lady’s Hands are Cold” volt, ami egyébként egy teljesen olyan történetnek bizonyult, aminek nagyon szívesen lett volna Catherine Morland a főszereplője!

Nagyon-nagyon ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki kicsit is rajong a horror műfajért és/vagy a grafikus novellákért, szerintem ez egy igazi csoda műfajon belül is!

Nem is bírom ki, hogy a végére ne szúrjak be egy kis kedvcsinálót:

Mona Awad: Bunny ★★★★

A négy könyv közül a Bunny-ról a legnehezebb írnom. 

Nem azért, mert nem tetszett, nagyon tetszett, csak konkrétan még mindig nem tudtam feldolgozni, hogy mit is olvastam. Vagy, hogy amit leszűrtem belőle, azt hogyan is kéne összefoglalni.

Igazság szerint ezt a négy csillagot egy féllel még le is tudnám vinni talán, sőt… – viszont egy dolog biztos: hetekig, hónapokig nem fog kimenni a fejemből, az tuti!

Az alapsztori lényege, hogy főszereplőnk, Samantha ösztöndíjjal tanul a szuper elit New England-i Warren Egyetem kreatív írói képzésén. A tipikus Ivy League sznob vonalat kell elképzelni, vérgazdagokkal meg titkos társaságokkal. 

Egy kurzusra jár a (szintén tipikus) négy lányból álló klikkel, ők a bunny-k (itt nem vagyok hajlandó nyuszizni…). Samantha tipikus kívülállóként megveti őket, lenézi a szokásos rituáléikat, de közben azért már az elején is érezzük, hogy annyira nagyon nem bánná, ha mégis közéjük tartozhatna. 

Be is következik a fura esemény ami elindítja a (csúnyaszó) lavinát, meghívást kap a Smut Salonba, ami a négy bunny saját privát kis titkos összejövetele. 

Innentől kezdve körülbelül nem nagyon tudjuk soha, hogy mi történik (vagy éppen milyen befolyásoltság alatt), de elképesztően bizarr dolgokra kell számítani.

Mean Girls vs. Aliz Csodaországban vs. Bűvölet? Vagy Heathers vs. Frankenstein vs. AHS Coven? Körülbelül az összes párhuzam helyén való, de ugyanakkor ez is kevés a pontos érzékeltetéshez.

Ha bármelyiket kedveled a fent felsoroltak közül, plusz érdekelnek a nagyon fura, de valamiért letehetetlen könyvek, akkor mindenképp ajánlom Mona Awad könyvét! Én biztos vagyok benne, hogy nagyon sokáig fogok még gondolkodni rajta…

Egyébként pont miután a Bunny-t befejeztem és átállítottam a GOODREADS profilomon olvasottra, jött az értesítés, hogy teljesítettem az idei célomat az olvasott könyvek számát illetően!:) 50 kötet! Megmondom őszintén, ebben az évben sokszor kételkedtem benne, hogy ez össze fog jönni, de sikerült! És még van is vissza két hónap (lehet, hogy megugrom a tavalyi 75-öt megint a végére?)! Sose lehet tudni…

Ti olvastátok valamelyik könyvet egyébként ezek közül? Kíváncsi lennék nagyon mások véleményére is, úgyhogy nyugodtan kommenteljetek, igyekszem válaszolni!:)

És akkor jöjjön a Tattoos & Tea Könyvklub novemberi olvasmánya, ami nem más, mint a Titkos történet Donna Tartt tollából!

Nagyon-nagyon várom, hogy kézbe vehessem, úgy érzem nagyon jó választás a borongós őszi időszakra.

A mi kis mini könyvklub összejövetelünk (vagy off-, vagy online, ezt mostanában sosem tudjuk előre nyilván…) Mikulás napján lesz konkrétan, úgyhogy december hatodika a határideje az olvasásnak. Kíváncsi vagyok, hogy hogy fog tetszeni mind nekem, mind a többieknek!

Részletesebben a könyv tartalmáról ebben az őszi könyvajánlóban írtam, csekkoljátok le mindenképp!:)

Comments (1)

  • ŐSZI KEDVENCEIM! – MELIKOVACS

    november 22, 2020 at 8:03 du.

    […] Sagertől és a Hétköznapi szorongások Fredrik Backmantól. Az Intézetről bővebben irtam már itt, az utóbbi két könyvről pedig részletesen fogok majd a novemberi olvasmányaimat […]

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

A TÖKÉLETES VEGAN ALMÁSPITE - az egyik legjobb őszi finomság!

Next Post

PUMPKIN SPICE - avagy sütőtök fűszer házilag!