AUGUSZTUSBAN OLVASTAM

MELINDAaugusztus 31, 2021
Hoppá! Augusztusban? Hol maradtak a júliusi olvasmányok?

Megmondom én: sehol. Június végén elkezdtem olvasni a Bridgerton második kötetét, ami olyan szintű olvasási válságba sodort, hogy nem is részletezném. Mármint elnézést, lehet, hogy nem Julia Quinn tehetett róla, hanem egész egyszerűen elérkezett az évi egyszeri nagy reading slump ideje, de konkrétan semmi nem vitt rá az olvasásra...

Úgyhogy mivel a június végén elkezdett The Viscount Who Loved Me-t augusztus 15-én fejeztem be, úgy gondoltam nem csinálok csak neki külön egy "júliusban olvastam" - mármint június 25-től augusztus közepéig lolol - bejegyzést!

Így hát most jövök az összesen három könyvvel, amit júliusban és augusztusban olvastam el. Az augusztusi kettő azért már egyébként több, mint a júliusi kb. fél könyv, úgyhogy ez mindenképpen növekvő tendencia, felfelé megy már ez a képzeletbeli könyves hullámvasút szerencsére!:D

Mindhárom kötetet angolul olvastam, de a Bridgerton második része, és az Educated is megjelent már magyarul is! Előbbi A vikomt, aki engem szeretett, utóbbi A tanult lány címmel.

Julia Quinn: The Viscount Who Loved Me (Bridgertons #2) ★★

Nem is tudom, mit írjak erről a könyvről. Az első könyv elolvasása után nagyon szerettem volna, ha a második rész tetszik. Rengeteg helyen olvastam / láttam, hogy egy csomó embernek ez a kedvenc kötete a sorozatban. Úgyhogy – habár Anthony amúgy nem volt a filmsorozatban sem a legnagyobb favoritom – elég nagy reményt tápláltam irányába, de sajnos nekem ez a rész sem jött be. Iszonyatosan szenvedtem vele, tényleg elképesztő, hogy egy 350 oldalas könyvet másfél hónapig gyűrtem (nem szó szerint, mert Kindle-ön olvastam:D). Egyszerűen egyáltalán nem érdekeltek sem a karakterek, sem a sztori (ok, voltak benne aranyos részek, de azt, amit sok helyen olvastam, hogy Kate mennyire durván jó fej, stb., én egyáltalán nem éreztem. Nem volt egy elbaltázott senkiházi, de azért nálam a nagyon jó fej nem itt kezdődik:D).

Szóval nehéz szívvel, de el kell, hogy fogadjam, hogy akármennyire szerettem volna elolvasni ezt a könyvsorozatot, valahogy nagyon nem az én világom. Amennyire tetszett a Netflixes sorozat, pont annyira nem érdekelnek a könyvek:D Valahogy annyira színtelenek és egyszerűek a filmsorozathoz képest…

Akinek egyébként tetszett, és szereti ezeket a könyveket, nehogy magára vegye ezt, egyszerűen valamiért nekem nem jönnek be – pedig nagyon akartam, olyan kíváncsi lettem volna mindegyik testvér sztorijára! Főleg Eloise érdekelt volna nagyon, de egyszerűen nem merem megkockáztatni, hogy újra egy ilyen másfél hónapnyi mocsárba taszítson ez a család, nem éri meg… viszont a Netflixen mindenképp nézni fogom a folytatást, alig várom!

Grady Hendrix: The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires ★★★

Az angol nyelvű könyvklub félig meddig július végi/augusztusi (a nyarat nem volt egyszerű összehangolnunk, úgyhogy így csúsztattunk picit a menetrendben) olvasmánya volt Grady Hendrix könyve. Stílszerű nem? Könyvklubbos könyv egy könyvklubról. Szóval. Eddig egy könyvét olvastam az írónak, ami nagyon tetszett (My Best Friend’s Exorcism – aminek a borítója konkrétan egy VHS kazetta mintájára lett megcsinálva:D), és ez a kötet is ok volt! Nem lett a kedvencem, de nem lehet mindig minden könyv az!

Grady Hendrix valahogy a legmenőbb témákat és címeket tudja kitalálni, de a kivitelezésre nem tudtam eddig öt csillagot adni. De majdcsak összejön egyszer!

Charlestonban járunk, Dél-Karolinában a kilencvenes években (nekem, mint ’90s kid-nek tökéletes helyszín, időszak). Patricia Campbell és barátnői saját könyvklubot alakítanak, és csak úgy falják a thrillereket, true-crime sztorikat. Unalmas életükben ez ad nekik egy kis izgalmat, ezáltal tudnak kiszakadni a hétköznapokból (konkrétan ez a Bowling for Soup szám ment a fejemben elég sokszor, miközben olvastam ezt a könyvet…:) Egy nap egy érdekes és titokzatos férfi költözik a környékre, akit a hölgyek még a könyvklubba is meghívnak… Az új lakó elképesztően karizmatikus, Patricia valamilyen szinten még vonzódni is kezd hozzá…, viszont eközben mindenféle titokzatos körülmények között a városbeli gyerekek is kezedenek eltünedezni (bár inkább a város lepukkantabb részéről, így annyira nem is tűnik fel mindenkinek, csak az ott élőket rázza meg a dolog). Patricia – nagyrészt a könyvklubbos olvasmányok által is ihletve – nyomozásba kezd, arra gyanakodva, hogy egy újabb Ted Bundy / Jeffrey Dahmer kaliberű sorozatgyilkosról fogja lerántani a leplet, de a titok amit felfedez, még ennél is sokkal megrázóbb!…

Ami nagyon tetszett a könyvben, az az volt, ahogy bemutatta a háziasszonyok átlagos megítélését / helyzetét a kilencvenes években (nyilván főleg a déli államokban, nem globális szinten). Számomra amúgy mindig hihetetlen, hogy egy felnőtt férfi hogy tud így írni a nőkről, vagy pl. még a My Best Friend’s Exorcism esetében konkrétan tinédzser lányok lelki világáról… A férjek – és úgy amúgy is a férfiak ebben a könyvben – elképesztően leereszkedőek, durva szemforgatásokat produkálhattam szerintem néha olvasás közben. Elég sok NAGYON undorító jelenet volt, én általában elég hangosan szoktam kiakadni olvasás közben, úgyhogy nem lehetett könnyű a közelemben lenni haha

Ami miatt nem lett négy csillag, az talán egyrészt az, hogy én – a fülszöveg alapján is – azt vártam, hogy itt ilyen nagy-nagy összetartás lesz a könyvklubbos nők között, és tényleg együtt fognak nyomozni, stb., de nagyrészt Patricia (Beth Boland khmm) csinált mindent, másrészt valahogy a végével nem voltam megelégedve (azt leszámítva, hogy az aztán tényleg brutál gore volt…:D). Plusz amúgy kicsit viccesebb dolgokra is számítottam. De ez nem egy “rossz” három csillag, ez a jobbik fajta három csillag, ajánlom a könyvet!

Tara Westover: Educated ★★★★★

Ez volt az a könyv a hónapban, amit nem nagyon tudtam letenni!

Hihetetlen sztori, tényleg elképesztő, és NEM fikció! Talán emiatt is annyira felkavaró az egész, ahogy olvassa az ember, szerintem egyik ámulatból esik a másikba (nem a legjobb értelemben…)

Kezdjük azzal, hogy Tara egy évvel fiatalabb nálam (akit érdekel, így kinyomozhatja, hány éves vagyok…:D), így valahogy még jobban el tudtam képzelni az időszakot, amikor gyerek volt. Mármint nem is azt, hogy milyen volt a gyermekkora, hanem, hogy milyen lehetett volna, mikről “maradt le”.

A kis Tara édesapja egy a kormánytól, vagy bármilyen intézményes rendszertől mániákusan elzárkózó, bipoláris zavarral kűzdő személy, aki nem hogy iskolába nem hajlandó járatni a gyerekeit, de a hét gyermek közül négynek még születési anyakönyvi kivonata sincs. Hivatalosan, papíron nem is létező személyek, orvos sosem látta őket, óvodába, iskolába a lábukat sem tették be soha. Tara szülei fundamentalista mormonok az Idaho-i vadonban, és édesapja irányítása alatt az egész család Tara születése óta készül konkrétan a végítélet napjára. A gyerekek az egész családot irányító Gene uralma alatt a birtokon lévő roncstelepen dolgoznak, hihetetlen veszélyes körülmények között, őrült apjuk szeszélyes észjárásának köszönhetően tényleg halálközeli élményeket megtapasztalva.

Tara végül ebből a környezetből küzdötte fel magát a Cambridge-i PhD-ig!…
Az útja valami elképesztő, ha nagyon-nagyon szkeptikus természet lennék, biztos, hogy nagyon kétkedve fogadtam volna ezt a történetet, de közben meg egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne lenne igaz! Hihetetlen, hogy miket élt át mind pszichikai, mind fizikai bántalmazások terén, hogy hogyan kezdte el saját magát képezni, hogy jutott el odáig ahol ma tart.

Többet nem is szeretnék róla írni, én is maximum ennyit tudva (de szerintem még ennyit sem) vetettem bele magam. Ha megkérne valaki, hogy csak egyetlen könyvet ajánljak ebből az évből amit mindenképp el kéne olvasni, szerintem ez lenne az!
És mint a bevezetőben is írtam, magyarul is megjelent már A tanult lány címmel, ha valaki a fordítást preferálná!

Köszönöm, ha elolvastátok az augusztusi összefoglalómat, remélem egy-két könyv felkeltette az érdeklődéseteket!

Jó olvasást!:))

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

GREENWAY CANDLE x MELIKOVACS kollab - ÚJRA! ♡