FEBRUÁRBAN OLVASTAM + Tattoos & Tea Könyvklub márciusi olvasmány!

MELINDAmárcius 4, 2021
A februári statisztikám egész jól alakult! Ugyanúgy, mint januárban, ebben a hónapban is 5 és fél könyvet olvastam (a fél a Végső Birodalom második fele volt a januári első fele után:). Viszont most sokkal több csillagot osztottam ki szerencsére, az átlag 4,5 lett, ami nagyon szuper!
Négy könyvet olvastam angolul és egyet magyarul (szerk.: mind a négy könyv megjelent már magyarul is, mindegyiknél oda fogom írni a magyar címet is). Volt több kortárs, gyermek/ifjúsági könyv és természetesen fantasy is. Összességében szerintem nagyon szuper könyveket olvastam, vágjunk is bele az összegzésbe időrendi sorrendben:

Tove Jansson: Moominland Midwinter ★★★★★

Én angolul olvastam, mert ebben a kiadásban kaptam meg pár Moomin könyvet a sorozatból még tavalyelőtt születésnapomra, de magyarul is megjelent már ez a kötet Titokzatos tél a Mumin-völgyben címmel! Az egyik legjobb választás volt ez a könyv februárra!

Tove Jansson zseniálisan teremtette meg a zord téli atmoszférát, szinte együtt fáztam Moominnal… aki valamilyen furcsa dolog folyományaként egyszer csak felébred téli álmából, és nem tud visszaaludni. Az egész családja téli álmot alszik, de valamiért neki nem megy. Így életében először megtapasztalja, hogy milyen a tél Mumin-völgyben. Pöttöm és Too-Ticky közbenjárásával elkezdi felfedezni otthonát a leghidegebb hónapokban, és szerencsére mi is vele tarthatunk a kalandokban! Rengeteg új szereplőt megismerünk, Mumin pedig megtanít bennünket az igazi vendégszeretetre is.

Attól függetlenül, hogy általában a Mumin könyveket gyerek könyvekként szokták kategorizálni, én kortól függetlenül bárkinek teljes szívből ajánlom! Nagyon klassz volt a hideg napokon egy tea mellett a fotelba kuporodva a völgyről olvasni, ne hagyjátok ki semmiképp!

Sally Thorne: The Hating Game ★★★

Angolul olvastam, de szintén megjelent ez a könyv is magyarul már, Gyűlölök és szeretek címmel. Félig olvastam, félig az audiobook-ot hallgattam egyébként, ami teljesen jó választásnak bizonyult.
Manapság nagyon sok könyv ebből a műfajból olyasmi szokott lenni mint kb. egy Netflix rom-com, és most sem volt ez másképp (egyébként konkrétan éppen forgatják belőle a filmet is:).

A szuper népszerű ellenségekből szerelmesek kategória minden hozzávalója megvolt: vicces karakterek, vicces jelenetek, félreértések, és így tovább. Persze kiderült, hogy ki miért olyan elcseszett amilyen, és, hogy igazából mindig is megvolt a vonzalom (néha úgy olvasnék valami olyat, ahol nem ez derül ki, hanem tényleg utálják egymást a karakterek, és aztán tényleg megszeretik egymást valamilyen esemény folyamán ami nem is tudom milyen karakter fejlődéssel jár… ti tudtok ilyen könyvet?)

Nekem néha egy picikét erőltetett volt, illetve volt pár eléggé karakteridegen dolog is szerintem, dehát nyilván nem tetszhet mindenkinek minden… Egy vicces kis romantikus sztorinak elment, de nálam nem ütött be a nagy hype ami volt/van ekörül a könyv körül (vagy az is lehet, hogy emiatt túl sokat vártam tőle…).

Beth O’Leary: The Switch ★★★★★

Szintén angolul olvastam és szintén megjelent magyarul ez könyv is (spoiler alert: még egy ilyen lesz a listán:D), Otthoncsere címmel – konkrétan a Tattoos & Tea Könyvklub februári olvasmánya volt.

Szóval én nagyon szerettem ezt a könyvet! Ha nagyon röviden kéne összefoglalnom, azt mondanám, hogy a tökéletes Gilmore Girls és Bridget Jones hangulat mix, nagyon-nagyon szeretnivaló dobozba csomagolva!

Leena és nagyija, Eileen otthoncseréjével kezdődik a sztori: Leena-t kényszerszabadságra küldik miután a túlhajszoltságtól kimerülten elront valamit egy nagyon fontos értekezleten a cégnél ahol dolgozik, és Ő nagymamájához “menekül”, hogy majd ott kipiheni magát. Eileen-t viszont nemrég hagyta el a férje (meglépett egy táncoktatóval), és hiába tölti be lassan a 80-at, az energikus nagyi nem szeretne még lemondani arról, hogy megtalálja a tökéletes társát.
Így egy hirtelen jött ötlettől vezérelve lakást cserélnek: Leena ottmarad a kis yorkshire-i faluban, míg Eileen Londonba utazik, hogy ott (Leena lakótársainak segítségével) vesse bele magát az online társkeresés bugyraiba.

A háttérben megbújó gyász is nagy hangsúlyt kap a történetben, nagyon megható és érdekes volt olvasni, hogy hogyan próbálják a családtagok átsegíteni egymást ezen a nagyon-nagyon szomorú eseményen…

Elképesztően vicces és szeretnivaló karakterek, nagyon jó sztori, szívmelengető hangulat, minden megvolt ebben a könyvben. Nagyon sokszor hangosan nevettem, vagy épp konkrétan magamhoz öleltem volna a könyvet legszívesebben…
Nagyon ajánlom mindenkinek, szerintem bárki elég könnyedén tud azonosulni a szereplőkkel.

Fonda Lee: Jáde Város ★★★★

Ez a könyv körülbelül a Keresztapa fantasy köntösbe bújtatva! Nagyon-nagyon tetszett nekem, valamiért alapvetően is imádom a maffiás történeteket…

Egy fiktív Ázsia által inspirált szigeten, Kekonon, és annak is főleg a fővárosában játszódik a történet, ahol két nagy maffia klán tartja kézben a dolgokat. Ebben a világban nagyjából mindent a jáde irányít, az arra születettek (zöldcsontok) a jáde viselésével tesznek szert kvázi szuperképességekre (a mágiarendszerről egyébként emiatt nekem valahogy mindig a Ködszerzet sorozat ugrott be, ahol pedig fémekhez köthetőek a különböző képességek).

Mi a Kaul família szemszögéből követjük nyomon a történetet, ott is már a fiatalabb generációt, minden kételyükkel, múltbeli elnyomott sérelmeikkel, karakterfejlődésükkel egyetemben.

Ami nagyon tetszett: a mágiarendszer (bár egyébként ne high-fantasy-re számítsunk, a világ a jádét leszámítva nem sokban különbözik a miénktől), a mágia rendszerhez kapcsolódó mitológia és a vallás kidolgozása, a harcjelenetek, és talán egy-két karakter fejlődése – ami viszont nem annyira, az a nagyon (néha tényleg NAGYON) sok politika (értem én, hogy kell politika egy maffia könyvbe nyilván, és egyébént nem is szokott vele problémám lenni, de néha nekem kicsit már túl sok volt – picit unalmassá vált miatta pár rész), illetve megmondom őszintén, a könyv vége felé valahogy arra az álláspontra jutottam, hogy elkezdett jobban érdekelni az ellenséges klán vezetőjének a sztorija, mint a Kaul családé… (árvából maffiavezér NŐKÉNT… értitek, elég badass karakterrel állunk szemben, és valahogy jobban érdekelt volna már addigra, hogy Ő hogyan jutott el odáig ahol most tart.)

Mindent összevetve én eléggé élveztem ezt a könyvet, úgyhogy hamarosan mindenképpen sort fogok keríteni a folytatásra, alig várom, hogy tovább haladjunk a sztoriban, és megtudjam, mi történik bizonyos szereplőkkel!

Matt Haig: The Humans ★★★★★

És akkor jöjjön az utolsó könyv, amit angolul olvastam, de már megjelent magyarul is (ugyanúgy, mint a többi három haha), Én és az emberek címmel.

Ez a könyv egyébként a Tattoos & Tea Könyvklub angol nyelvű szekciójának az olvasmánya volt februárra, úgyhogy fura is lett volna, ha a magyar kiadást választom – arról nem is beszélve, hogy kb. sajnos sehol nem is lehet már kapni… /bár egy-két helyen még talán igen, úgyhogy ha érdekel benneteket és magyarul olvasnátok, a helyetekben lecsapnék rá…!/

Matt Haig The Midnight Library-je nagyon nagy kedvencem lett tavaly, úgyhogy nem volt kérdés számomra, hogy mindenképp szeretnék még olvasni tőle! És meg kell mondjam, nem is csalódtam picit sem!

Andrew Martin cambridge-i matematika professzor hatalmas áttörést ér el a Riemann-hipotézis igazolásával, ezt pedig a Földet figyelő földönkívüliek semmiképp sem engedhetik, hogy napvilágot lásson. Elvileg az emberek annyira gyarló és buta népség, hogy nem tudnánk helyén kezelni amivel ez jár. Így elteszik láb alól a valódi Andrew Martin professzort, és helyébe – mármint konkrétan a bőrébe bújva – elküldik földönkívüli “ügynöküket“, akinek az a dolga, hogy minden nyomot eltakarítson (természetesen akár gyilkosság árán is). Mi pedig az Ő könyvét tartjuk a kezünkben valójában, az összes kalandját a Földre pottyanásától kezdve, minden megállapítását az emberiséggel kapcsolatban, az összes beilleszkedésre tett kísérletét… elfoglalja a helyét a férfi családjában, a munkahelyén – miközben egy idő után már azt reckírozza, hogy nagyon-nagyon a fejére fognak koppintani a főnökei.

Sokszor kb. sírva röhögtem ezen a könyvön, aztán persze olyan is volt, mikor meghatottságomban morzsoltam el pár könnycseppet.
Matt Haig ebben a könyvben is valami elképesztően zseniálisan ír az emberekről, az emberi kapcsolatokról. Arra jutottam, hogy valahogy olyasmi nekem az Ő könyveit olvasni mint egy Wes Anderson filmet megnézni: lehet, hogy egy csomó rossz dolog is van az életben, de a végére mindig valahogy visszaadja a hitem az emberiségben…

És akkor következzen a Tattoos & Tea Könyvklub márciusi olvasmánya, ami pedig nem más, mint a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság Mary Ann Shaffer és Annie Barrows tollából.

Nagyon-nagyon régóta kíváncsi vagyok már erre a történetre!

Direkt nem is olvastam róla sokat eddig, mert nem akartam soha “lelőni a poént”… Annyit tudok biztosan, hogy egy levélregényről van szó. A leveleken keresztül nyerhetünk majd betekintést a II. Világháborúban német megszállás alatt lévő Guernseyn (a Csatorna-szigetek egyike) megalakult Krumplihéjpite Irodalmi Társaság működésébe. Ez a társaság pedig amennyire tudom, nem volt más, mint egy alibi klub, amit véletlenül hoztak létre a tagok, mikor egyszer megszegték a kijárási tilalmat… A leveleken keresztül ismerhetjük majd meg Guernsey lakóinak megpróbáltatásait, életüket a háború alatt, nagyon kíváncsi vagyok rá!

És ennyi. Ennyi az összes infóm róla, illetve még az, hogy elképesztően magasak az értékelései, egyáltalán nem lehet kb. kapni jelenleg itthon nyomtatott formában (szerencsére e-könyvben igen:), és, hogy a Netflix készített belőle filmet Lily James és Michiel Huisman főszereplésével (amit biztos, hogy meg is fogok nézni, ha elolvastam!)

Olvassátok Ti is velünk ha gondoljátok, szerintem nagyon szép történet lesz!

Köszönöm, hogy elolvastátok a februári könyves összefoglalómat, remélem esetleg tudtam egy-két tippel szolgálni a következő olvasmányaitokat illetően!

Ha még nem tettétek volna, kövessetek be instagramon is! Próbálok a blogbejegyzéseken felül további tartalmakat is közzétenni, storyk formájában is megosztani, hogy éppen mit eszünk, olvasok, nézünk (meg persze Vitikét, úgyhogy már miatta megéri…:))!

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

VEGAN MAC & CHEESE - az egyik kedvenc "komfortkajám"!

Next Post

MOGYORÓVAJAS KEKSZ - csokis + lekváros!