HOGYAN OLVASS TÖBBET? – 10 szuper tipp!

MELINDAjanuár 17, 2021

Minden év elején kitűzök egy célt, hogy hány könyvet szeretnék elolvasni, és ezt általában össze is szoktam hozni (bár hozzáteszem a realisztikus célok híve vagyok, nem szeretnék stresszelni olyan dolgon, amit egyébként élvezni akarok:).

Szóval a lényeg, hogy ezek miatt a számok miatt nagyon sokszor kérdezték már meg tőlem a barátaim, ismerőseim, hogy mégis hogy csinálom, hogy ennyit olvasok. Úgy gondoltam, szuper lenne, ha összeszedném a gondolataim ezzel kapcsolatban, hátha esetleg tudok valakinek tippet adni ebben a témában – próbáltam itt is a realitás talaján maradni nyilván.

Viszont ami nagyon fontos: ez csak egy kis tipp gyűjtemény, a világért se érezze azt SOHA SENKI, hogy nem elég jó, ha nem olvas el ennyi meg annyi könyvet! Egyáltalán nem az olvasott könyvek mennyisége tesz bárkit is olvasott emberré, sőt!

Most, hogy ezt leszögeztem, vágjunk is bele:

1. Tűzz ki egy – publikus – célt, hogy hány könyvet szeretnél idén elolvasni!

Valakinek 10, valakinek 12 (havi egy), valakinek 52/53 (heti egy), valakinek 100, és sorolhatnám…

Szerintem nagyjából mindenki fel tudja mérni, hogy mennyit tud/szeretne olvasni az adott életkörülményeit tekintve – nekem is volt olyan év, mikor csak 30 könyvet olvastam, de olyan is, mikor 75-öt (nem a számokkal szeretnék kérkedni, csak szemléltetni, hogy az egyik több mint duplája a másiknak…). Tavaly 50-et tűztem ki, végül 60 lett, de ennek ellenére idén is maradok az 50-nél (szép kerek szám:D).

Ha még nem regisztráltatok volna, itt a remek alkalom: a Goodreads-en be tudjátok állítani minden év elején ezt a számot, és ezt az app nyomon is követi nektek. De ugyanezt meg lehet csinálni egy kockás füzetben is akár nyilván, linkelem is az én olvasónaplómat, ha szerettek Ti is naplót vezetni.:)

2. Írj össze egy listát előre – hívd segítségül a könyves “social media”-t!

Papíron, a naplódban, vagy akár a telefonodon/számítógépeden is tudsz írni olvasandó könyvek listát! De ha igazából fogalmad sincs, miket olvasnál, hívd segítségül a könyves közösségi oldalakat!

Goodreads-en a Want to Read mappába, moly-on pedig kívánságlistára vagy várólistára tudod pakolni a könyveket. Ezeken az oldalakon tudsz keresni műfaj alapján is, de ha pl. rákeresel egy-egy kedvenc könyvedre, mindkét oldal mutat a lap alján olyan listát, hogy “akiknek ez a könyv tetszett, ezeket a könyveket is nagyon szerették”! Plusz meg fogsz lepődni ha felregisztrálsz és összekötöd mondjuk a goodreads-et a facebookoddal, hogy hány ismerősöd lesz már rajta alapból.

Nyugodtan adj hozzá teljesen ismeretlen embereket is “barátnak”, általában mindenki nagyon jó fej, és ha látod, hogy nagyjából egyezik az ízlésetek, után a főoldal hírfolyamában így majd még több könyvet fogsz majd látni, amik érdekelhetnek! Engem is nyugodtan jelöljetek be!:)

3. Ha tudsz, különíts el időt/helyet az olvasásra, próbáld meg beépíteni a napi rutinodba!

Mindenkinek más, hogy mikor/hol tud időt szakítani az olvasásra. Én általában minden reggel szoktam olvasni amíg kávézok! Vagy pl. ha úgy jön ki a nap, azt mondom, hogy ok, ma 5-től 7-ig olvasok! Őszintén, hány szabad órátok/estétek ment már el céltalan görgetéssel… (sokszor a végére még ideges is lesz az ember…) Én mindig próbálom úgy csinálni, hogy a telefonomat vagy a másik szobában hagyom, vagy kikapcsolom rajta a wi-fit. Így ha igazán fontos valakinek, telefonon még akkor is el tud érni, viszont nem fogok mindig hozzányúlni ha jön egy értesítés.

Az is jó ötlet, ha van külön egy kis olvasósarka az embernek (nem feltétlen egy filmbe illő óriási ablakpárkányos kuckós megoldásra gondolok – bár ki ne örülne egy olyannak:D)! Ez lehet akár egy fotel, vagy a kedvenc széked a konyhában, vagy a kád is – mint nekem sokszor…) Az a lényeg, hogy ott kényelmesen tudjatok olvasni, és ha lehet ne vonja el semmi a figyelmeteket.

4. Váltogasd a formátumokat és a műfajokat!

Nyomatatott könyv, e-book, képregény, grafikus novella, manga, audiobook… Annyi lehetőség van rá, hogy ne váljon unalmassá az olvasás! Mindegyik tökjó élmény, és mindegyiknek rengeteg pozitív tulajdonsága van!

Én pl. este szinte mindig a Kindle-t viszem magammal az ágyba, elképesztő kényelmes azon olvasni (arról ne is beszéljünk, hogy utazáskor mennyire jól jön, csak sajnos ebben az időszakban ez még mindig kvázi tárgytalan). De könyvet vásárolni rá is annyira egyszerű és gyors… 2020-ban (is) életmentőnek bizonyult konkrétan!

Vagy ha tudtok angolul: Scribd/Audible! Én ha pl. teregetek, főzök, pakolászok, nagyon sokszor hallgatok közben audiobookot! Rengeteg klassz audiobook van már, sokszor nem is csak egyetlen narrátorral, hanem teljes szereplőgárdával! A Scribd-en ezen felül elképesztő mennyiségű grafikus novella is megtalálható, ami olyan szinten pénztárcabarát, hogy az hihetetlen!

Mindenképp szentelni szeretnék egy-egy külön bejegyzést is a napokban egyrészt a Kindle-nek (úgy érzem még mindig eléggé ódzkodnak tőle sokan itthon), másrészt a Scribd-nek is amit én használok már régóta és imádom! Úgyhogy legyetek résen, mert tenni fogok bele egy linket amivel nem egy, hanem két hónap ingyen próbaidőt tudtok majd szerezni!:)

5. Ne csak egy könyvet olvass egyszerre!

Ez a pont erősen kapcsolódik az előzőhöz. Én például per pillanat egy fantasy könyvet olvasok – a nyomatott verziót és az e-bookot váltogatva, és emellett egy thrillert (teljes szereplőgárdás) is hallgatok!

Teljesen jól megfér egymás mellett a kettő, és mikor épp nincs kedvem a high fantasyhez, hallgatom az elképesztően izgalmas, könyvön belül konkrétan egy podcast-tel megspékelt audiobookot! Vagy ha éppen lepihenek már este, akkor mindenképp a fantasyhez nyúlok! Olyan ez, mintha pl. két sorozatot néznél váltogatva. Mondjuk a Dead to Me-t meg a Witchert: épp amelyikhez kedved van! Így mindig találsz a hangulatodhoz illő olvasmányt!

6. Lépj be egy (vagy akár több) könyvklubba!

Napjainkban már nem lehet akadály, ha az ember nem talál a lakóhelyén könyvklubbot! Elképesztő mennyiségű online könyvklub létezik, akár pl. a Goodreads-en is. De tavaly tavasz óta az én könyvklubom is online üzemel (mind a kettő, időközben lett egy angol nyelvű is:).

Ha minden hónapban van egy-két könyv, amit a klub miatt elolvasol, már sokkal többet olvastál, mintha nem léptél volna be. Egyébként meg szerintem az olvasás teljsen úgy működik, hogy ha az ember hozzászokik, hogy minden hónapban olvas valamit egy klub kapcsán, akkor egy idő után magától is mindig új könyvek után fog majd nézni / a többiek úgyis fognak egyéb könyveket is ajánlani!

7. Kövess könyves csatornákat YouTube-on, vagy könyves instagram (#bookstagram) profilokat!

Szerintem konkrétan már 10 éve, hogy követek bizonyos könyves YouTube – booktube – csatornákat, ez ugye még gombócból is sok.:D Több kedvencem is van, furcsa is így belegondolni, hogy milyen régóta nézem, miket olvasnak ők, mit gondolnak bizonyos sorozatokról, írókról, stb. Vagy például hányukat láttam már többször is költözni, és új lakásban rakni össze a könyvespolcaikat… Vagy, hogy konkrétan tudom, mit szeret a kutyájuk vagy a pasijuk vagy az anyukájuk haha…

Nade ez nyilván bármilyen csatorna esetében előfordul, nem csak a könyveseknél, csak most elszentimentáliskodtam a helyzetet. A lényeg: nagyon-nagyon inspiráló mondjuk hétvégi olvasós vlogokat nézni, vagy havi összegzéseket, de akár a legjobban várt könyvek listáit is! És amellett, hogy olvasásra buzdít, rengeteg új és szuper könyvről tudtok így információhoz jutni!

Instán pedig csak írjátok be a bookstagram hashtag-et, vagy magyarul pl. a “mutimitolvasol“-t! Viszont aztán ne engem hibáztassatok, ha azt veszitek észre, hogy elment pár óra.:D Rengeteg szuperebbnél szuperebb profilt fogtok találni, szintén elképesztő mennyiségű könyvvel, amiket pakolhattok a listátokra…

8. Vegyél részt kihívásokon!

Nagyon-nagyon sok kihívás létezik manapság! Vannak teljesen random listák is, amiket magadnak kitűzhetsz kihívásként, illetve konkrét, úgynevezett readathonok, amik közül vannak akár két hetesek is, de olyanok is, amik csak egy hétvégére vonatkoznak. Sokszor van, hogy tematikusak ezek a readathonok, de olyanok is akadnak szép számmal, amik totálisan szabad kezet adnak abban, hogy mit olvass. Ezek mindig teljesen ingyenesek (legalábbis én fizetősről még soha nem hallottam), és igazából amit nyersz vele az egy tökjó közösségi élmény – rendszeresen vannak ezek alatt közös olvasások online, instán kb. mindegyiknél saját hashtag-ek, vagy a tematikusak esetében választható célok stb.:)

Mindenképp fogok ezeknek is szánni egy teljes bejegyzést ahol összegyűjtöm a szerintem legjobbakat/legnépszerűbbeket! Sőt, “az sem kizárt”, hogy hamarosan érkezik majd egy kis beharangozás egy bizonyos kihívást illetően:) – úgyhogy legyetek résen!

9. Mindig legyen nálad könyv!

Van egy olyan érzésem, hogy a blogom olvasóinak és a Gilmore Girls rajongói táborának elég valószínű, hogy van egy népes keresztmetszete! Namármost. Olyan szerintem egyetlen részben sem fordult elő soha, hogy Rorynál ne lett volna könyv. Mivel ez a sorozat már a legelső sugárzáskor a mindenem volt, így nem is volt kérdés, hogy ez örökre az én hitvallásom is marad.

Bármikor előfordulhat, hogy várnod kell valahol valamire/valakire, vagy teljesen véletlenül lesz egy üres fél órád. Mennyire klassz előhúzni az aktuális olvasmányod és kikapcsolni egy kicsit! Vagy utazás közben – míg beérsz a munkába, elolvasol pár fejezetet – ugyanez az ebédszünetben is simán abszolválható! Úgyhogy mindig legyen nálatok könyv!

10. Ne olvass olyat, ami nem tetszik!

A végére pedig egy olyan tippet hagytam, amit mindig próbálok betartani! Ha nem tetszik egy könyv/nincs hozzá hangulatom, akkor egész egyszerűen nem olvasom tovább. Annyira rövid az élet és annyira sok nagyon-nagyon csodálatos könyv létezik, hogy nem vagyok hajlandó a drága időmet olyan könyvekre pazarolni, amik nem tetszenek! Arról nem is beszélve, hogy egy olyan könyv amit nem élvezel, le is tud húzni és elveszi a kedved az olvasástól.

Úgyhogy azt ajánlom teljesen nyugodtan, és bármiféle bűntudat nélkül tedd csak le a könyvedet, ha nem tetszene, és vegyél fel egy olyat amit imádni fogsz!:)

Nagyon-nagyon remélem, hogy akad köztetek olyan, akinek tudtam segíteni ezzel a kis listával!

Ha van brámilyen ehhez kapcsolódó tippetek / tapasztalatotok, kérlek írjátok meg, nagyon kíváncsi vagyok!

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzsét, a könyveitekhez pedig jó olvasást kívánok!:)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

VEGAN BANÁNKENYÉR - reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy!

Next Post

10 OK AMIÉRT IMÁDOM AZ E-OLVASÓM! - Amazon Kindle Paperwhite