JANUÁRBAN OLVASTAM + Tattoos & Tea Könyvklub februári olvasmány!

MELINDAfebruár 2, 2021
A januári statisztikám a következőképpen alakult: 5 és fél könyvnél tartok per pillanat, a felet azért említem meg pluszba, mert az Sandersontól a Végső Birodalom - ami konkrétan egy féltégla (bár én általában azokat részesítem előnyben:D). Szóval gondoltam feljegyzem őt is - de komplettebb összegzést majd egyben fogok hozni az egész Ködszerzet trilógiáról! 

Négy könyvet olvastam angolul és egyet magyarul. Voltak thrillerek, krimik, boszorkányos könyv, görög mitológia, gótikus klasszikus is. Elég sokszínűre sikeredett a január, és értékelések terén is elég hullámzó volt (bár így is elég jó, 3,75 lett az átlag). 

Nézzük is időrendi sorrendben a könyveket:

Karen M. McManus: The Cousins ★★

Körülbelül fél napig biztos, hogy agyaltam, hogy melyik könyv legyen 2021 első olvamánya, és végül erre a műre esett a választásom. Igazából nem baj, hogy nem tetszett, mert úgy érzem ezután csak jobbak jöhetnek haha…

Csak azért volt ez fura, mert az írónőtől eddig amit olvastam, az nagyon tetszett. Ez meg csak olyan “meh” volt… Nem igazán érdekeltek a karakterek, szerintem elég laposak voltak, és valahogy a történet sem kötött le, unalmas volt az egész.

A tempó hol vontatott volt, hol jött hirtelen egy random – de közben teljesen logikátlan – csavar, valahogy az egész káosz volt.

Több szót nem is szeretnék pazarolni erre a kötetre, annyit fűznék még hozzá, hogy remélem McManus következő könyve a One of Us is lying-ot fogja követni nálam tetszési index tekintetében. Ez a könyv nálam két csillagot kapott.:/

Madeline Miller: Akhilleusz dala ★★★★★

A magyar nyelvű könyvklub első idei olvasmányaként Madeline Miller könyvére esett a választásom. Sokszor és sok helyen leírtam már, hogy a Kirké mekkora kedvencem volt 2019-ben, és bátran állíthatom, hogy Patroklosz és Akhilleusz története méltó párja az írónő általam előbb említett könyvének.

Az Akhilleusz dala nagy vonalakban az Iliász úrjamesélése Patroklosz szemszögéből, de annyira sokkal-sokkal több ennél! Madeline Miller egyszerűen olyan elképesztően csodálatosan ír, hogy biztos vagyok benne, hogy még a bevásárlólistáját is 5 csillagra értékelném!

Hihetetlenül olvasmányos és szórakoztató könyv, sokszor szívszorító (így én nyilván el is pityeredtem rajta – 30 felett már mindenen pityergek lol).

Kisgyermek koruktól kezdve meséli el a két fiú történetét: hogyan találtak egymásra, az időszakot amit Kheirónnál tanulva töltöttek (ez a rész például nagy kedvencem volt), aztán a trójai háborút is… Nagyon sok híres mitológiai szereplővel találkozunk a könyv során, istenekkel, történelmi személyiségekkel. Én nagyon szeretek mitológiával kapcsolatos újrameséléseket olvasni, általában nagyon szórakoztatóak és nyilván érthetőbbek mint anno a középiskolában, mikor Homéroszt olvastunk. Tizenpár éve pl. el sem hittem, mikor az első Percy Jackson sorozatot olvastam, hogy ennyire szórakoztatóan is lehet erről írni…!

Nagyon-nagyon ajánlom ezt a könyvet (is) Madeline Millertől!

Courtney Summers: Sadie ★★★★

Az év első audiobookja, elképesztő jó volt! Nagyon sötét és kemény témák (tw: gyermek bántalmazás, drogfüggőség, pedofília, kirekesztés), egy fantasztikusan megírt és megszerkesztett történetben.

Szép lassan megismerjük főszereplőnk, Sadie és huga Mattie hányatott gyeremekkorát, alkoholista és drogfüggő édesanyjuk kaotikus párkapcsolatait – édesanyjuk el is hagyja őket, és utána már megboldogult nagymamájuk barátnője viseli gondjukat.

Sadie hugát holtan találják, Ő pedig nem szól senkinek, csak meglép a lakókocsiparkból és elkezdi felkutatni a gyilkost. Fejezetenként változik, hogy Sadie szemszögéből látjuk a történetet, vagy pedig a podcaston keresztül, aminek a készítője konkrétan nyomoz Sadie után, hogy hova tűnhetett.

Teljes szereplőgárdás hangoskönyv, szerintem az egyik legjobb amit valaha is hallgattam. Nagyon ajánlom ha szeretitek a thrillereket! 4,5 csillag!

Daphne du Maurier: Rebecca ★★★

Az angol nyelvű könyvklubomban olvastuk januárban Rebeccát, és egész jó választásnak bizonyult. Nem azért, mert bárkinek a kedvencévé vált volna vagy ilyesmi, viszont az biztos, hogy jól ki lehet vesézni a sztorit!

A történet a második világháború előtt játszódik. Névtelen főhősnőnk meséli el, aki Monte Carlóban találkozik először férjével, Max de Winterrel. A jóképű gazdag özvegy azonnal elvarázsolja őt, és pár hét ismeretség után, mikor hirtelen döntenie kell, úgy határoz, hozzá is köti az életét. Együtt térnek vissza de Winter dél-angliai birtokára, a híres/hírhedt Manderleybe. A ház előző úrnője ugyanis egy évvel a cselekmény előtt a tengerben lelte halálát, és lassan kiderül, hogy Manderlyben még mindig minden Rebeccáról szól.

Fiatal, bizonytalan főhősnőnk konkrétan Rebecca szellemének függője lesz. Belső monológjait hallgatva világossá válik számunkra, hogy mennyire erős önbizalomhiányban szenved, szinte már paranoiásan hasonlítgatja magát Rebeccához, és ennek tükrében vizsgálja mások cselekedeteit is.

A történet szépen lassan halad előre, és aztán eljutunk nyilván a csavarhoz is, ami valamennyire azért kiszámítható már előre, de azért mégsem annyira durván. Amik nekem nagyon tetszettek ebben a könyvben, azok a gyönyörű leírások voltak, és maga az írói stílus. Emiatt nagyon örülök, hogy eredetiben olvastam. Először tartottam tőle (és ezt barátnőim is mondták a klubban), hogy nehéz lesz a nyelvezete, de szerencsére egyáltalán nem volt az! Ha szeretnétek elolvasni, és kicsit is tudtok angolul, szerintem először nézzétek meg a neten, hogy menne-e eredetiben!

Összességében örülök neki, hogy erre a könyvre esett a választás, utána mindkét filmfeldolgozást is elkezdtük, de egyiket sem fejeztük még be. A Netflixeset Hammer miatt már nincs is kedvem (nem is volt annyira jó egyébként). A Hitchcock verziót valószínű be fogjuk, csak a férjem először elaludt rajta.:) Úgyhogy ezt a napokban majd bepótoljuk.

Ez a könyv nálam 3,5 csillagot kapott!

Shea Ernshaw: Winterwood ★★

Shea Ernshawtól a The Wicked Deepet nagyon szerettem. És úgy szerettem volna szeretni ezt a könyvét is… De sajnos úgy tűnik ez a hónap már csak ilyen ezekkel az ifjúsági írónőkkel számomra, ugyanúgy mint McManus esetében, a számításaim most sem jöttek be sajnos…

De kezdjük a pozitívumokkal! Ennek a könyvnek gyönyörű a borítója! – ennyi. Na jó, nem:), van még pár: például, hogy egy ősi boszorkány család történetébe nyerhetünk betekintést. Ötletes volt nagyon, hogy sokszor a fejezetek között olvashattunk bejegyzéseket a “book of spells”-ből, amik a Walker család felmenőiről közöltek fontos infókat – női ágon (milyen képességekkel rendelkeztek, hogyan éltek-haltak). Plusz a vadregényes oregoni hegyekben játszódik télen, gyönyörű helyen.

Amit viszont sajnos nélkülöz: kiszámíthatatlan csavar (kb. a 40. oldalnál rájössz, és utána nem érted, hogy a szereplők miért nem:D), kémia a “szerelmesek” között, vagy bármilyen logika ami a tinédzserek viselkedésével összefüggésben állna. De nem szeretnék spoilerezni nyilván, aki gondolja természetesen olvassa el, lehet, hogy csak én nem voltam per pillanat olyan hangulatban, hogy betaláljon.

Remélem Shea Ernshaw következő könyve ennél sokkal jobban fog tetszeni. 2,5 csillag, azért voltak benne jó ötletek…

Nem is maradt más hátra, mint a Tattoos & Tea Könyvklub februári olvasmányának bejelentése:

Beth O’Leary Otthoncsere című könyve!

Humoros, de egyben szívmelengető történet egy kisvárosi 79 éves nagymama, és huszonéves londoni unokájának otthoncseréjével a középpontban. Idézet a fülszövegből:

“Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára…”

Eddig még csak jót olvastam Beth O’Leary könyveiről, úgyhogy nagyon várom, hogy megérkezzen a postával a példányom! Biztos, hogy jól fog esni februárban egy jó kis szívmelengető történet, általában mindig ilyenkor van a leghidegebb…

Ha gondoljátok, olvassátok Ti is nyugodtan velünk együtt!

És köszönöm, hogy elolvastátok a januári összefoglalómat, remélem tudtam egy-két tippel szolgálni a következő olvasmányaitokat illetően!

Ha még nem tettétek volna, kövessetek be instagramon is! Próbálok a blogbejegyzéseken felül további tartalmakat is közzétenni, storyk formájában is megosztani, hogy éppen mit eszünk, olvasok, nézünk (meg persze Vitikét, úgyhogy már miatta megéri…:))!

Comments (1)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

SZUPER VEGAN REGGELIK SOROZAT 3. - Szendvicskrém!

Next Post

AJÁNDÉK! - Valentin-napi nyomtatható levélszett!