KÖNYVAJÁNLÓ – 10 könyv, amit idén ősszel mindenképp el szeretnék olvasni – horror, thriller, misztérium, borzongás, VÁMPÍROK!…

MELINDAszeptember 24, 2020

Nem tudod még, hogy miket olvass ha beköszönt az ősz? Vagy tudod, de mindig örülsz az új ajánlásoknak is? Mindkét esetben jó helyen jársz!

Én minden évben már augusztusban látom magam előtt, ahogy szeptembertől a kedvenc fotelemben, teát kortyolgatva olvasom a jobbnál jobb könyveket.

Ahogy látványosan elkezdenek rövidülni a nappalok, egyre nagyobb kedvet kapok, hogy bekuckózzak pár illatos Greenway gyertya fényénél (nem szponzorált tartalom, IMÁDOM Ildi gyertyáit!), elindítsak egy klassz olvasós lejátszási listát Spotify-on, és elmerüljek egy megoldhatatlannak tűnő rejtélyben, vagy akár egy varázslatos fantasy világban (/varázslatos slasher horrorban?:D).

Egy szó mint száz, mindenképp meg szerettem volna osztani egy listát a könyvekről, amikre idén ősszel sort szeretnék keríteni. Azért is, mert érdekel a véleményetek ha esetleg olvastátok már valamelyiket, meg azért is, hogy így vissza tudjam majd nézni, hogy mennyit sikerült ténylegesen el is olvasnom ezek közül, mire vége az ősznek.

Én magyarul és angolul is szoktam olvasni rendszeresen, úgyhogy lesz pár olyan kötet a listán, ami magyarul még nem jelent meg, de az is lehet, hogy mire ezeket a sorokat olvassátok már igen. Érdemes lecsekkolni!

Jöjjön hát a borzongós-borongós, rejtélyes és fantasztikus könyv lista, igyatok ti is egy bögre teát az olvasáshoz és lássunk is neki:

1. Daphne du Maurier: A ​Manderley-ház asszonya (Rebecca)

Egy számomra fura fordítás, biztosan tudjátok ti is, milyen érdekes címek tudnak születni Magyarországon.

Nyilván tisztában vagyok vele, hogy tényleg a hatalmas vidéki urdvarház úrnőjéről (node melyikről?) fog szólni a regény, de azért mégis zavarba ejt, hogy a “Rebecca”-ból hogy-hogy ez a cím lett. Node átlibbenek ezen, és inkább a könyvre koncentrálok!

Főhősnőnk kezét Monte Carlóban kéri meg a rámenős özvegy, Maxim de Winter. A hányatott sorsú árva, jelenleg is cselédként dolgozó – s az egész könyv során mindvégig névtelen – főszereplő el sem meri hinni, mennyire szerencsés. Csak akkor jön rá, hogyan lebeg a fejük felett az impozáns udvarház néhai úrnőjének szelleme, mikor már kénytelen elfoglalni a helyét Manderley-ben.

A magyar nyelvű fülszöveg szerint lesz itt mindenféle kellemes furcsaság a nesztelen ​léptű inasoktól a könyvtár kandallójában pattogó tűzön keresztül a teadélutánokig – de lesznek temetőket idéző, sápadtkék hortenziák, vészjóslóan morajló tenger, és természetesen A HALOTT REBECCA KÍSÉRTETE is! És én ennél jobban készen sem állhatnék rá!

A könyv után mindenképp meg fogom nézni az 1940-ben forgatott film adaptációt Laurence Olivier és Joan Fontaine főszereplésével. A mára már szintén klasszikusnak számító fekete-fehér mozi Alfred Hitchcock első Hollywoodban forgatott filmje volt.

És konkrétan miután megírtam ennek a postnak az első vázlatát, jelent meg a Netflixen a hírfolyamomban az új feldolgozás trailere!:) Október 21-én érkezik, alig várom!

2. Jane Austen: A klastrom titka (Northanger Abbey)

Jane Austen legelső regénye, amit viszont a halála után adtak csak ki, 1818-ban.

Főhősnőjét, vagyis jelen esetben elvileg “antihősnőjét” ebben a könyvben Catherine Morland-nek hívják. Catherine semmilyen különleges tulajdonsággal nem dicsekedhet, de cserébe legalább szuper naiv, ártatlan, valamint nagy-nagy csodálója a kor gótikus rémtörténeteinek.

Bath-i vakációja és a Northanger kolostorban tett látogatása során élettapasztalatot, önismeretet szerez, és a könyv végére – mely azt hiszem valamilyen szinten a gótikus regények szatírája – igazi belevaló Austen hősnővé válik.

Jane Austen több könyvét is olvastam már (Büszkeség és balítélet, Emma, Értelem és érzelem, Lady Susan…), így hát alig várom, hogy újra egy szuper Austen-élménnyel legyek gazdagabb.

3. Stephen King: A ragyogás (The Shining)

Ó hát mit is érne egy őszi könyvajánló lista Stephen King nélkül!

Nem is tudom már hány éve várat magára ez a remekmű nálam, hihetetlen számomra, hogy még nem olvastam el. Talán azért, mert mindig beugrik, ahogy Joey a mélyhűtőben tárolta a saját példányát, annyira rettegett tőle.:D

Az is nagyon fura a kapcsolatunkat illetően, hogy a filmet már láttam többször is. És én az esetek – úgy látszik csak – 99%-ban mindig “először a könyv, utána a film” ember vagyok. Hát most itt ez az egy százalék

Ha valaki nem lenne tisztában a sztorival, Jack Torrence elvállalja a coloradoi Overlook Hotel karbantartója pozícióját a holt szezonra (khm lol). Úgy gondoloja ez egy szuper lehetőség lesz, hogy felfrissítsék bensőséges kapcsolatukat feleségével és kisfiával, illetve regényíróként is hasznára fog válni az elvonulás.

Többet nem is írok, mert szerintem az már spoiler, el kell olvasni, meg kell nézni. Igen, ezután a könyv után is film nézés lesz!:)

4. Donna Tartt: A titkos történet (The Secret History)

Donna Tartt neve számomra az Aranypinty miatt vált ismerőssé. Mindenképp szerettem volna, ha az egyik könyvét majd a könyvklubbom keretein belül olvasnánk, viszont nem mertem volna bejelenteni a 800 oldalas kötetet

Aztán nemrég teljesen véletlenül láttam meg a The Secret History-t egy könyvajánló videóban, ahol az “ajánljatok nekem légyszi –dark academia vibe– könyveket” kérésre érkezett válaszként. Nálam ez a kombináció – Tartt és dark academia – azonnal nyerő volt, és mivel ez a mű nem lépi át az 500 oldalt, ki is mertem írni novemberi könyvnek a klubban!

Egy kis vermonti egyetemen pár kiválasztott diák furcsa, titokzatos csoportja tanulmányozza az ógörög kultúrát – gyakorlatban is – egy professzoruk vezetésével. A feltörekvő Richard Papen bekerül ebbe az arisztokratikus társaságba, és Ő meséli évekkel később a titkos történetet. (Nem tudom nézett-e valaki Riverdale-t, de nekem egyből Jughead és a Stonewall Prep ugrott be.)

Ez a könyv Tartt 1992-ben megjelent legelső regénye, bűnügyi rejtély, lélektani thriller. Alig várom! Meg persze azt is, hogy majd a többiekkel kielemezzük!:)

5. Riley Sager: Zárj minden ajtót (Lock Every Door)

Régóta szeretnék Riley Sager-től olvasni valamit, és erre a listára mindenképp fel akartam tenni. A Zárj minden ajtóra esett a választásom, valahogy ennek a fülszövege fogott meg a legjobban.

Jules Larsen összetört szívével és üres pénztárcájával állást keres, így örömmel fogadja el az apartman-szitteri pozíciót Manhattan egyik legdrágább, legelőkelőbb és legtitokzatosabb épületében, a Bartholomew-ban. Pár szabályt kell csak betartania miután beköltözött: nem fogadhat látogatókat, nem hagyhatja éjszakára üresen az apartmant és semiképp sem háborgathatja az épület gazdag, híres lakóit.

Jules összeismerkedik Ingriddel, aki egy másik apartmanra vigyáz, és elég fura dolgokat mond Julesnak. Mikor figyelmezteti őt, hogy itt semmi sem az, aminek látszik, a csillogó felszín alatt sötét dolgok rejlenek, Jules csak egy legyintéssel reagál az ártatlannak tűnő feltételezésekre. De Ingrid másnapra eltűnik, és Jules egyre mélyebbre ássa magát a Barholomew sötét múltjában miközben próbál a nyomára bukkanni.

Remélem tetszeni fog ez a sztori, és a hatására több Sager könyvet is a kezembe fogok majd venni!

6. Alex North: A suttogó (The Whisper Man)

Sorozatgyilkos? Egy kisvárosban? Sötét múlt? A suttogó? Ide vele!

Tom Kennedy feleségének hirtelen halálától összetörve, kisfiával Jake-kel egy új kezdet reményében költözik az álmos kis városkába, Featherbankbe.

De ahogy beköltöznek új otthonukba, eltűnik egy kisfiú. Az eltűnése kísértetiesen emlékeztet a húsz évvel ezelőtt történt szörnyűségekre, mikor egy Frank Carter nevű férfi összesen öt gyereket rabolt el és ölt meg a kisvárosban. Carter anno a Suttogó nevet kapta, mivel áldozatait úgy csalta magához, hogy az ablakuk alatt suttogott éjszakánként (ahogy ezt leírtam kirázott a hideg).

Amanda Beck és Pete Willis detektívekre kemény munka vár, meg kell találniuk az eltűnt kisfiút mielőtt túl késő lesz. Willis kénytelen újra látogatni a Suttogót a börtönben, Jake pedig különösen kezd viselkedni. Azt mondja, suttogást hall az ablaka alatt (és újra kirázott a hideg…).

Azt gondolom, hogy ha kicsit is félős vagy, ne olvasd ezt a könyvet (meg még párat erről a listáról). De én az értékeléseket elnézve mind Goodreads-en mind Moly-on, biztos, hogy sort fogok rá keríteni, még ha néha a fagyasztóba fogom is tenni.:D

7. Shirley Jackson: Hill House szelleme (The Haunting of Hill House)

Shirley Jackson-t a horror királynőjeként is szokták emlegetni, nagyon-nagyon sok ma is publikáló íróra volt hatással. Mondhatjuk, hogy Ő készítette el a modern kísértetház tervrajzát mind az irodalom, mind a filmművészet számára.

Csak, hogy egy példát emeljek ki, Stephen King a Ragyogásban az Overlook Hotelt Jackson a The Sundial című művében szereplő Halloran házról mintázta. De egyéb könyveiben is megemlíti őt mint olyan írót aki nagy hatással volt rá, csakúgy mint pl. Neil Gaiman is.

A Hill House szellemében négy különböző életszakaszban járó karatker érkezik a hírhedt, sötét múltú címszereplő épülethez. Eleanor Vance, aki végül a mi főszereplőnk lesz, az okkult tudós, Dr. Montague asszisztens kereső hirdetésére jelentkezve kerül a képbe. Sorsfordító kalandként tekint a lehetőségre, eddigi életét elszigetelve, édesanyja gondozásával töltötte. Kettejükön kívül a birtok fiatal örököse, Luke, valamint Theodora, Dr. Montague másik, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense keresi még a magyarázatot a kísérteties hely titkaira…

Azt gondolom, hogy ez a mű is bőven klasszikusnak számít már mai szemmel nézve. Jacksontól eddig még csak egy könyvet, a We Have Always Lived in the Castle-t olvastam, ami nagyon fura volt és nagyon tetszett!

A Hill House szelleméből is készült már két mozi, egy színdarab, 2018-ban pedig tízrészes Netflix adaptáció is, úgyhogy lesz miből válogatnom ha elolvastam.

8. Grady Hendrix: The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

Ez az első angol nyelvű könyv ezen a listán, úgyhogy a fülszöveg első mondatát nem is szeretném lefordítani, csak idemásolom. Ha ez nem vesz meg kilóra, akkor semmi.:D

“Fried ​Green Tomatoes and Steel Magnolias meet Dracula in this Southern-flavored supernatural thriller set in the ’90s about a women’s book club that must protect its suburban community from a mysterious and handsome stranger who turns out to be a blood-sucking fiend.”

Hát mi ez ha nem tökéletes első mondat egy fülszöveghez!

Patricia Campbell rég feladta az álmait a családja miatt. Nővérként dolgozott, de hozzáment egy ambíciózus doktorhoz, kertvárosi anyuka lett belőle. A napjai hosszúak, a gyerekei hálátlanok, a férje mindig távol van, a teendő listája pedig végtelen (erről csakis a Bowling for Soup 1985 című száma ugorhatott be egyébként – főleg úgy, hogy ez a könyv a kilencvenes években játszódik!:D).

Egy dolog van csak amit mindig ugyanolyan lelkesedéssel vár: a charlestoni anyukákból álló könyvklub ahol kibeszélhetik a házasság, az anyaság útvesztőit, és összeköti őket a bűnügyek és a feszültségekkel teli regények iránti rajongásuk. Nem is kavarhatná fel jobban más az állóvizet, mint a rejtélyes idegen, különc művészlélek beköltözése a környékre.

A hölgyek rögtön elkezdenek elméleteket gyártani, miután pedig fény derül néhány helyi gyerek eltűnésére Patricia azonnal az új lakót kezdi gyanúsítani. Privát nyomozásba kezd, feltételzve, hogy megtalálta az új Jeffrey Dahmer-t vagy Ted Bundy-t, de amire fényt derít, az ennél sokkal-sokkal borzalmasabb… (hogy?!)

Grady Hendrixtől eddig a My Best Friend’s Exorcism című könyvet olvastam tavaly, amit IMÁDTAM! Zseniálisan adta vissza a nyolcvanas évek hangulatát, szerintem Hendrix nagyon ügyesen teremt atmoszférát. (Ajánlom azt a könyvet is, tele van nosztalgiával, barátsággal, meg persze ördögűzéssel:D – ráadásul a borítója is zseniális, VHS kazetta design, saját spotify playlisttel, baromi jó!:D) Ami még érdekes volt számomra, hogy mennyire jól ábrázolta két tinédzser lány kapcsolatát. A vámpír dolog mellett emiatt is érdekel nagyon ez a könyv, kíváncsi vagyok, hogy hogy fogja visszaadni a kilencvenes évekbeli kertvárosi anyuka reménytelenségét. Vagy csak úgy általánosságban a (fehér középosztálybeli) nők helyzetét akkoriban a déli államokban.

9. V.E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue

Nagyon szeretem a Shades of Magic trilógiát Victoria Schwab-tól, úgyhogy nekem egyértelmű volt, hogy az Addie LaRue lesz az egyik legjobban várt könyv ebben az évben. Főleg egy ilyen beharangozás után:

Addie LaRue Franciaországban, 1714-ben egy elkeseredett pillanatában fausti alkut köt. Örökké fog élni, de soha senki sem fog emlékezni rá. Ezzel elkezdődik főhősnőnk elképesztő története, egy fantasztikus kaland. Közel 300 éven át követhetjük, hogyan hagy Addie földrészeken és századokon átívelve, a történelmen és a művészeteken keresztül nyomot a világban. A bonyodalom akkor kezdődik, mikor egy eldugott könyvesboltban Addie belebotlik egy fiatal férfiba, aki emlékszik a nevére…

Október 6-án fog megjelenni, per pillanat nem nagyon akarok fizikális könyvet vásárolni – főleg külföldről, ki tudja mikor ér ide -, úgyhogy már elő is rendeltem a Kindle-re.:)

10. Lisa Kröger & Melanie R. Anderson: Monster, She Wrote: The Women Who Pioneered Horror and Speculative Fiction

A lista végére egy tényirodalmi remekművet hagytam! Ezzel a mondattal kezdődik:

To all the girls who still sleep with the lights on, but read the scary stories anyway.

– ajánlás a könyv elejéről

A Monster, She Wrote-ot még tavaly szereztem be, és néhány konkrét fejezetet kivéve egyben még nem olvastam el. Mi is lenne rá jobb alkalom, mint idén ősszel. Elképesztően igényesen szerkesztett és megírt gyűjtemény, rengeteg önéletrajzzal, érdekességekkel, baromi jó illusztrációkkal (Natalya Balnova grafikái) végig az egész könyvben, és minden egyes írónál ajánlott irodalommal.

A legjobb módja, hogy a már amúgy is végtelen hosszú olvasandó könyvek listánkat még tovább gyarapítsuk!:D

Kísértet históriák és -házak, okkult történetek, gótikus horror – különböző kategóriákra bontva vesz végig a könyv mindent egészen az “alapító anyáktól” napjainkig. Ami nagyon tetszik, hogy rengeteg kevésbé ismert írónő is megtalálható a könyvben, illetve ahogy belelapozgattam láttam, hogy a filmes adaptációkra is kitérnek nagyon sok helyen. Engem az ilyen típusú könyvek mindig csak még további kutatásra sarkallnak, úgyhogy biztos jól elleszek vele egy darabig!:)

Ezennel végére értünk az én őszi ajánlómnak / olvasási listámnak. Örülnék nagyon, ha Ti is írnátok pár könyvet, amit mindenképp ajánlotok erre az időszakra! Illetve ha a poszt hatására elolvastátok valamelyik művet, akkor írjátok meg, hogy hogy tetszett!
Ha pedig elnyerte a tetszéseteket a lista, osszátok meg, hátha valaki más is kedvet kap a fent említett könyvekhez és köszi, hogy végig olvastátok a bejegyzést!

Comments (1)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A TÖKÉLETES VEGAN ALMÁSPITE - az egyik legjobb őszi finomság!