MÁRCIUSBAN OLVASTAM

MELINDAáprilis 4, 2021

Nagyon klassz hónap volt a március olvasás szempontjából számomra, relatíve sok és jó könyveket sikerült olvasnom, aminek nagyon örülök!
Kilenc könyvet olvastam, ebből hetet angol, és kettőt magyar nyelven. Mióta írom ezeket a blogbejegyzéseket, mindig meglepődöm egyébként, hogy mennyit olvasok idegen nyelven! Amíg nem írtam ezt így le konkrétan, nem is tudatosult bennem ilyen szinten.
Műfajok terén volt fantasy, kortárs, történelmi regény, tényirodalom, és még grafikus novella is, úgyhogy szerencsére a diverzitással sem volt probláma. 
A csillagozások pedig magukért beszélnek, átlagban 4,6 csillagot osztottam ki, és két új kedvencem is lett! Úgyhogy igazán klassz hónapot zártam könyvek terén.

Nézzük is a listát:

Leigh Bardugo: Shadow and Bone, Siege and Storm és Ruin and Rising – az egész Shadow and Bone trilógia! ★★★★

Mikor február végén megjelent az első szimplább Shadow and Bone Netflix trailer, azonnal tudtam, hogy szeretnék véghezvinni egy kollektív Grishaverse (újra)olvasást / kibeszélést!

A Grishaverse a Leigh Bardugo által teremtett fantasy univerzum, amelyben egyrészt ez a történet, de ezen felül az írónő több sorozata is játszódik. Mivel a filmben a Six of Crows duológia is feldolgozásra kerül – viszont ennek a második kötete, a Crooked Kingdom magyarul még nem jelent meg -, ezért alap volt számomra, hogy az angol nyelvű könyvklubban kérdezzem meg a többieket, hogy kinek lenne kedve hozzá.
Megmondom őszintén, már a kérdést is úgy tettem fel, hogy “teljesen megértem, ha nem akarjátok és túl kevés az idő”, és nagyon meglepődtem, mikor hárman is csatlakoztak hozzám!:D

Úgyhogy készítettem egy időbeosztást, amit azóta kb. tartunk is, és két nap múlva már a negyedik könyvet fogjuk az öt kötetből kibeszélni…

Maga a Shadow and Bone trilógia erősen a “kiválasztott” regénytörténet alapra épül. Főhősnőnk, Alina még ebben a különös mágiával teli világban is nagyon-nagyon egyedi képességgel van megáldva. A birodalomban, ahol él, folyamatosan háború dúl, és mikor egy véletlen során fény derül Alina képességére, mindenki magának akarja megkaparintani, hogy kvázi fegyverként használja őt. Fejlődésregénynek indul (bár ha elolvassátok, én rátok bízom, hogy mekkora fejlődést láttok Alina karakterében:D), és persze a szerelmi szál sem hiányozhat (amit sokan sokszor három-, vagy akár négyszögként is értelmeznek…). Maga a mágiarendszer szerintem nagyon klassz, és a világfelépítés is, plusz vannak nagyon jó és szerethető karakterek is (de azért nem mind). Érződik, hogy ez volt Leigh Bardugo első sorozata, a Six of Crows duológia például már sokkal-sokkal kiforrottabb nála.

Én mindenképp ajánlom, nagyon szuper történet, és ha a Netflix sorozat előtt szeretnétek elolvasni, igazából elég egyelőre csak az első könyvet is!

Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists ★★★★★

Ez a kötet egy rövid, ám annál lényegretörőbb esszé a nemi szerepekről a XXI. században. Vagyis hát esszének csak azért nevezem, mert nem tudom mi másnak hívhatnám, de valahogy inkább olyan hatása van, mintha egy barátod beszélne hozzád.
Konkrétan egyébként az írónő TEDx talk-jából lett adaptálva, úgyhogy annyira nem is lövök mellé ezzel az állítással (ez fent van YouTube-on, úgyhogy ha a kötetet nem is olvassátok el, a videót mindenképp ajánlom!)

Ami különösen tetszett benne, az az, hogy Adichie nem mutogat ujjal senkire, egész egyszerűen csak totálisan hétköznapi példákon keresztül bemutatja a helyzetet, és alapot teremt a beszélgetésekhez, hogy a dolgokat pozitív irányba tudják az emberek tovább vinni. Teszi mindezt logikusan és teljesen nyugodtan, szerintem bármilyen aspektusból nézve abszolút objektívan szemléltetve a dolgokat.

Lehetne konkrétan ajánlott irodalom, én simán odaadom bárkinek egy órára, hogy olvassa el!

“Imagine how much happier We would be, how much freer to be our true individual selves, if We didn’t have the weight of gender expectations.”

“A world of happier men and happier women who are truer to themselves. And this is how to start: We must raise our daughters differently. We must also raise our sons differently.” 

Beth O’Leary: The Flatshare ★★★★

Az írónő Otthoncseréje után azonnal megvettem a Kindle-re a The Flatshare-t is, és örülök neki, hogy így tettem!

Ez a történet is elképesztően jó volt, és nálam nem jött be az állítás, miszerint O’Leary két eddig publikált könyve közül vagy ezt, vagy azt szokták az emberek jobban szeretni, én mindkettőt imádtam!

A The Flashare-ben Tiffy és Leon életét követhetjük nyomon, akik Londonban, az iszonyatos albérlet árak miatt osztoznak nem csak egy lakáson, hanem konkrétan egy ágyon is. Leon mindig éjszakás műszakban dolgozó ápoló, a hétvégéket pedig a barátnőjénél tölti, így tehát mivel nagy-nagy szüksége van pénzre, felad egy hirdetést, hogy lakótársat keres. Viszont csak egy hálószoba van a lakásban, így konkrétan azt is meg kellene osztani, viszont mivel nappal dolgozó személy jelentkezését várja, elviekben soha még csak találkozni sem fognak egymással.

Tiffyt kihajítja a szerelme, és mivel nem keres túl jól, szóba sem jöhet, hogy egyedül vegyen ki egy lakást Londonban. Rátalál Leon hirdetésére, és a barátai rosszallása ellenére (szerintük ugyanis ezek teljesen nem normális kondíciók) jelentkezik a hirdetésre. Leon szuper féltékeny barátnője le is bonyolítja vele a dolgokat, így tényleg még csak nem is találkoznak a sráccal, és Tiffy beköltözik.

A könyvben mindig váltakoznak a nézőpontok, minden egyes fejezetet vagy Tiffy, vagy Leon szemszögéből látunk, ami miatt kvázi letehetetlen volt számomra ez a könyv is. Természetesen hiába a “soha nem is fogunk találkozni” koncepció, a lakótársak elkezdenek egymással kis post-it-ekre firkálva mindenfélét (többek között főtt ételt is:D) megosztani, és egyre érdekesebbé válik a kapcsolat.

A történetről többet nem is írnék, nyilván bejön a képbe jó pár cselekményszál, és egyre bonyolódni fognak a dolgok, nem szeretnék lelőni semmilyen poént. Beth O’Leary karakterei most is zseniálisak voltak egytől-egyig, értem ezalatt ugyanúgy az összes mellékszereplőt is mint az Otthoncsere esetében. De lehet, hogy nálam azért találnak be az Ő könyvei annyira, mert alapból élem ezt a brit vonalat, plusz néha egy kis Gilmore Girls vibe is felsejlik nekem a lapok között.:)

Több kényesebb és fájdalmasabb témát boncolgat az írónő ebben a könyvben is, úgyhogy ha számotokra nem opció az olyan olvasmány amiben pszichikai abúzus, párkapcsolati manipuláció, vagy akár börtönnel kapcsolatos témák szerepelnek, akkor semmiképp sem ajánlom.

De ha nem zavar benneteket ezekről olvasni, akkor viszont nagyon, ugyanúgy mint az írónő másik könyvét is!:)

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság ★★★★

A magyar nyelvű könyvklub olvasmánya volt márciusban a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság, amit az első 24 órás readathonom keretein belül olvastam ki egy ültő helyemben!

Nagy vonalakban egy levélregényről van szó, ami a Guernsey-n élők mindennapjait és megpróbáltatásait mutatja be a Második Világháborús német megszállás alatt. Főszereplőnk Juliet Ahston, aki egy Londonban élő írónő, és egy teljesen véletlen levelezés kapcsán elkezd közelebbi kapcsolatot teremteni a Guernsey szigetén élő Dawsey Adam-szel. Szép lassan elkezdenek személyesebb hangvételű leveleket váltani, majd miután Julietet igazán érdekelni kezdi, hogy mik történtek a szigeten a megszállás alatt, már nem csak Dawsey-val, hanem a férfi ismeretségi körébe, és konkrétan az Irodalmi Társaságba tartozó emberekkel is levelezni kezd.

Egy idő után természetesen már nem elégszik meg senki kizárólag a levélben való érintkezéssel, és Juliet megérkezik Guernsey-re.

Vicces, kedves karakterek, és a mindennapi emberek megpróbáltatásai elevenednek meg a könyv lapjain. Volt, hogy tényleg hangosan nevettem egy-egy poénon, de persze olyan is, hogy sírni tudtam volna.

Nagyon ajánlom, ha úgy vagytok vele, hogy olvasnátok háborús könyveket, de nem a véresen komoly kategóriából (ám mégis teljesen realisztikus, hétköznapi emberekről).

Tove Jansson: Comet in Moominland ★★★★★

Imádok minent ami a Moominokról szól, vagy a Moominokkal kapcsolatos, úgyhogy nem is volt kérdés számomra, hogy szépen sorjában elolvasom majd az eredeti sorozat köteit.

Ez a sorozat második része, ami nagyon-nagyon kalandosra sikerült. Moomintroll és Sniff megtudják, hogy egy üstökös tart a Föld felé, ezért elindulnak, hogy felkeressék a Lonely Montains hegységben az Obszervatóriumot. Útjuk során megszámlálhatatlan kalandban lesz részük, viszont a legnagyobb mind közül akkor vár rájuk, mikor megtudják, hogy az üstökös konkrétan szeretett Moomin völgyük felé tart. Sürgősen haza kell érniük, hogy figyelmeztetni tudják a szeretteiket!

Ebben a kötetben is tökéletesen megfigyelhető a báj, ami a Moominok világát jellemzi. Főleg manapság annyira jó olyan lényekről olvasni, akik ennyire egyszerűen élnek. Nyugodtak, nem sietnek sehova, kertészkednek, akkurátusan megtervezik a kis étkezéseiket – kicsit talán olyanok, mint a hobbitok.:)

Nagyon élvezetesek voltak a különböző leírások ebben a könyvben, többek között nem is gondoltam bele eddig soha, hogy pl. milyen lenne az óceán alja ha visszahúzódna teljesen a víz, vagy mondjuk, hogy miket vinnék magammal, ha megtudnám, hogy egy üstökös tart a lakhelyem felé…

Nagyon-nagyon kedves karakterek, kapcsolatok, barátságos kis teremtmények, és igazán szerethető filozófia – mint az összes Moomin könyvben!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlom!:)

Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave: Sapiens – Rajzolt történelem I. ★★★★★

Még Karácsonyra kaptam meg a világhírű bestseller könyv képregény verzióját, és nagyon-nagyon örültem neki!

Szuper érdekes kötetről van szó, rajzoló/tetováló művészként pedig különösen örültem neki, hogy a képregény verziót kaptam meg. Csomó mindent megtudtam belőle amikről eddig fogalmam sem volt, és nagyon tetszett ahogy felépítették a képregényt magát. Sokszor volt humoros, vicces, sokat lehet belőle tanulni, és szerintem nagyon-nagyon szuper alternatíva annak, akit megijeszt esetleg a Sapiens hossza. Nem is tudom, lehet, hogy ezután már túl száraz lenne számomra?

Meglett közben az is, csak még nem volt időm sort keríteni rá, de nagyon kíváncsi vagyok!

Illetve remélem, hogy minél hamarabb megjelenik majd a képregény verzió második része is!

T.J. Klune: The House in the Cerulean Sea ★★★★★

Elérkeztünk egy nagyon nagy kedvenchez, egyszerűen imádtam ezt a könyvet! Nemsokára magyarul is meg fog jelenni, nehogy kihagyjátok!

Az angol nyelvű könyvklubunk márciusi könyve volt, és megmondom őszintén, annyira fel van hype-olva a külföldi médiában, hogy egy picikét tartottam is tőle. Nem kellett volna, konkrétan az egyik legcsodálatosabb könyv, amit életemben olvastam szerintem.

Főhősünk Linus Baker, aki negyven éves korára magányosan tengeti az életét a szürke kis lakásában a fura macskájával. A szomszédjai sem jó fejek, Ő is csak úgy bejár a munkahelyére elvégezni a feladatát, szóval nem valami eseménydúsak a napjai…
A munkahelye viszont annál érdekesebb: a Mágikus Ifjúságot Felügyelő Osztályon dolgozik kvázi szociális előadóként (az ő dolga kimenni olyan árvaházakba, ahol mágikus képességekkel rendelkező gyerekek vannak, és felügyelni, hogy minden rendben legyen az ő körülményeikkel).

Egy napon teljesen váratlanul beidézik a főnökségre és nem várt feladatot bíznak rá: el kell utaznia a titokzatos Marsyas Szigetre, hogy az ott fenntartott árvaházat ellenőrizze. Viszont itt hat tényleg nagyon különleges képességű gyerkőc él, egy szintén különc intézményvezető szárnyai alatt. Egyikük konkrétan az Antikrisztus.

Ennél többet nem is árulnék el a cselekményről, legyen elég annyi, hogy Linusszal együtt mi is megtanulhatjuk, mik azok a dolgok, amik igazán fontosak az életben.

Ez a könyv elképesztően aranyos, kedves, hihetetlenül jó a mondanivalója… T.J. Klune valahogy annyira egyedi hangot üt meg, egyszerűen olyan csodálatos atmoszférát teremt, hogy konkrétan nem akartam, hogy vége legyen.

Mindenképpen ajánlom, hogy olvassátok el!

Köszönöm, hogy elolvastátok a márciusi könyves összefoglalómat, remélem esetleg tudtam egy-két tippel szolgálni a következő olvasmányaitokat illetően! Ha igen, írjátok meg mindenképp, nagyon jó olvasást kívánok!:)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

VEGAN JACKFRUIT QUESADILLA! - szuper laktató és nagyon finom!

Next Post

GREENWAY CANDLE x MELIKOVACS kollab! ♡