OLVASÓNAPLÓ / 2021 – Az én “olvasós bullet journal-em”

MELINDAdecember 29, 2020

Előljáróban el kell árulnom magamról valamit: IMÁDOM a statisztikákat, bármit ami a LISTA írással kapcsolatos, pipálni, összegezni, illusztrálni, minden ilyesmit…! Úgyhogy ezek fényében nyilván nem lesz meglepő, ha leírom, hogy 5 éve már, hogy minden évben van bullet journal -em (spoiler: idén egy hibrid verziót kreálok a sima heti tervezős moleskine-emben:), illetve mostmár ez lesz a harmadik, úgynevezett olvasós bullet journal -em is!

Az online platformokon is fent vagyok évek óta, linkelem is ezeket ha bárki úgy döntene, hogy figyelni szeretne MOLY-on, vagy barátként hozzáadni GOODREADS-en, nyugodtan kattintsatok rájuk!:)

MOLY: moly.hu/tagok/booklovelinn

GOODREADS: goodreads.com/user/show/13051923-melinda

Az olvasós bullet journal-t amúgy innentől kezdve szimplán olvasónaplónak fogom hívni, csak elsőre olyan furcsán hangzik ez a sulis olvasónaplókra emlékezve…

Úgy gondoltam, hogy idén meg is mutatom, hogy milyenek lettek az alap, egész évre vonatkozó dolgok. Ehhez jönnek majd hozzá minden hónapban a kis összegzések, illetve sokszor szoktam könyveknek is egész oldalakat szentelni akár értékeléssel, idézetekkel, kedvenc karakterekkel, stb. (egyébént ez sorozatok esetében kifejezetten hasznos tud lenni, mikor a következő kötet megjelenéséig akár egy év is eltelik általában).

Kövessétek majd a blogot ha kíváncsiak vagytok a havi összegzésekre, kis átlapozásokra, stb.:)

AMIKET HASZNÁLTAM AZ ELKÉSZÍTÉSNÉL:

  • moleskine “L” (A5) pontozott napló
  • pigma micron tollak (03, 08)
  • tombow brush pen – N95, 192, 491
  • washi tape – többféle

Ezek nyilván nem kötelezőek, nehogy bárki félreértse, egy random vonalas füzetben is csodaszépeket lehet alkotni! Csak mivel az emberek meg szokták kérdezni, hogy konkrétan miket használtam, gondoltam leírom egyből.:)

Vágjunk is bele!

A legelső oldalon van egy “2021 – olvasónapló” minimál illusztráció, utána pedig egy még minimálabb tartalomjegyzék, ezeket nem fotóztam be, mert tényleg szuper egyszerűek (a tartalomjegyzék viszont nyilván magával vonzza az oldalak beszámozását, ezt meg is figyelhetitek minden alsó sarokban:).

CÉLOK

olvasónapló éves célok

Mivel idén is 50 olvasott könyvet tűztem ki célul, és ezt eléggé stressz mentesen sikerült is megugranom, úgy gondoltam, jó lesz ez a szám jövőre is (tavaly például 75 volt, és nem mondom, hogy decemberben nem landolt a kosaramban short story-s kötet a bestsellersben…:D). Nyilván egyébként ez a szám sok esetben csalóka is tud lenni, hiszen egy elolvasott gyermekkönyv is egy könyvnek, de az 1200 oldalas AZ is egy könyvnek számít. Plusz nyilván könnyebben, gyorsabban olvas az ember kortárs tiniregényt, mint high fantasyt idegen nyelven.:D Én átlagban szerintem négy-ötszáz oldalas könyveket olvasok, és elég sok fantasyt.

Nade vissza a naplóhoz: rajzoltam tehát egy könyvespolcot növénykékkel és 50 kötettel, amiket majd minden olvasott könyv után kiszínezek. Más-más színt kapnak a noymtatott könyvek, az e-könyvek és az audiobook-ok is.

A másik oldalra egy kis havi táblázatot kreáltam, szeretnék több tényirodalmat, grafikus novellát (még mindig kicsit kiráz a hideg ahogy ezt leírom, dehát ez legyen a legnagyobb problémám:D) és mangát olvasni, értelemszerűen ide mindig az adott hónapban elolvasott kötetek számát fogom majd beírni.

21 KÖNYV / 2021

olvasónapló 21 könyv 2021

Gondolom ezt nem kell túlmagyarázni!

Teljesen random válogatás lett egyébként: olyan könyvek is vannak rajta, amiket már régóta szeretnék elolvasni, de olyanok is, amik csak 2021-ben fognak megjelenni.

Letöltögettem egyenként a borítókat, procreate-ben méretre igazítottam őket, majd matrica papírra kinyomtattam őket. Sokkal kisebb macera egyébként mint amilyennek elsőre tűnhet, és nekem nagyon tetszik így.:)

SOROZATOK

olvasónapló sorozat tracker

Ez az egyik kedvenc oldalpárom, nagyon-nagyon várom, hogy haladjak ezekkel a sorozatokkal / elkezdjem őket.

Itt is láthatjátok például, hogy mennyi fantasy-t olvasok (és fantasy műfajban nagyon ritkák az egyedülálló könyvek, amik nem sorozatok részei), konkrétan egy nyomozós, egy disztópia és egy sci-fi van ezen a listán, a többi mind fantasy (de azért az utóbbi kettőt is bele lehetne erőltetni a műfajba ha szeretnénk).

TATTOOS & TEA KÖNYVKLUB

olvasónapló magyar nyelvű könyvklub
olvasónapló angol nyelvű könyvklub

A következő két oldalpár a Könyvklubé!

Több, mint egy éve jött már létre a magyar nyelvű könyvklubom, két hónapja pedig az angol nyelvű is. Nagyon-nagyon szeretem őket, itt a blogon is be fogok számolni mindig az aktuális olvasmányainkról! A logót, ami mindkét oldalpáron középen látható, még 2018. szeptemberben terveztem, és akkor nyomtattattam belőle a matricákat is, printeket is (ezek ilyen kis mini belépő ajándékok voltak kedves barátaimnak, akik a tagok:).

Ezekre az oldalakra mindig az aktuális havi könyvcímek (a januáriakat már láthatjátok is!:), illetve az adott havi klubbal kapcsolatos kis emlékek kerülnek majd! Ezt még ugyan nem fejtettem ki, de azon okból is írok le mindig mindent, mert egyszerűen borzasztó a memóriám, és nagyon szuper volt ezeket idén is visszaolvasni (nem biztos, hogy konkrétan emlékeznék ezekre a dolgokra mindig – de azt gondolom, ezzel nem lehetek egyedül:D).

NEGYEDÉVES STATISZTIKÁK

olvasónapló negyedéves statisztikák

Ugye azt már az elején leszögeztem, hogy imádom a statisztikákat, úgyhogy jöjjön ismét egy elemzős táblázat:
Három havonta mindig ide fog kerülni az elolvasott könyvek száma, a totál oldalszám, műfajonkénti bontás, felsorolás formátumok szerint, illetve az adott negyedév top 3 könyve (ez általában nem szokott sikerülni, nagyon nehezen választok ki 3 kedvencet, úgyhogy inkább 5 szokott lenni ez a 3 – de sebaj, pont most nézem, hogy simán van 5-6 sor minden negyedévnél erre a célra:).

Egy oldal van még, amiről szintén nem készült fotó: a legjobban várt megjelenések listája – ez még üres volt, mikor ezeket a fényképeket készítettem. Ezen a listán a könyvcímek találhatóak a megjelenésük dátumával, illetve egy oszlop az előrendelések kipipálására.

Ezt egy későbbi átlapozós posztban megmutatom majd szívesen, ha érdekel benneteket!

Eztuán már csak a januári oldalak elkészítése van hátra, amit be is iktatok a programjaim közé a napokban.

Én személy szerint tényleg nagyon szeretem ezeket a naplókat írni (teljes mértékben kikapcsolódás számomra) és később visszaolvasgatni is, én biztos, hogy nem tudnék emlékezni minden egyes ilyen dologra évek távlatából.

Ti vezettek hasonló olvasónaplót? Remélem, hogy aki még nem vágott bele, de agyalt már ilyesmin annak tudtam egy kis inspirációt nyújtani!

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzést, és azt is, ha megosztjátok!

Comments (1)

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Prev Post

VEGAN SÜTŐTÖKÖS PITE - a tökéletes őszi desszert!

Next Post

DECEMBERBEN OLVASTAM + Tattoos & Tea Könyvklub januári olvasmány!